Tapio Autio

Tapio Autio on ITE-taiteilija ja ammatiltaan poliisi. Yli 30 vuotta poliisivoimissa ovat hänen omien sanojensa mukaan näyttäneet kaiken mitä siinä työssä voi nähdä. Voimakas tarve tehdä taidetta ja rakentaa kivestä ovat olleet väylä jaksaa myös poliisin työssä.
Autio osti Tapolanvuoren tilan omakseen vuonna 1995 ja on siitä lähtien toteuttanut unelmaansa maalaamalla sekä rakentamalla kivistä ainutlaatuista kokonaisuutta. Taiteilija kuvaa paikkaa omaksi "taistelukentäkseen", jossa hänen ei tarvitse ottaa yhteen ihmisten kanssa vaan taistelukumppanina on kivi.

Eri kivilajit ovat vieneet miehen mukanaan. Hän on käyttänyt rakennusaineksina paljon Pihtiputaan kiveä sekä Alajärven Viranperän kiveä, läheltä Soinin rajaa. Sieltä on löytynyt harvinaisuuksia, joita näkyy kiviseinässä.

Tapolanvuoren rakennukset, betoniteokset ja maalaukset paljastavat yhden miehen valtavan, fyysisiä ja henkisiä voimia vaatineen urakan: "Olen halunnut fyysisesti kokeilla rajojani, sillä kivi on vastustajana valtavan voimakas. Se, että pystyt murtamaan kiven ja pääset sen kanssa sinuksi ja tiedät, milloin palanen lähtee, siinä on sen hienous" kuvailee Autio.
Mutta unelmia on vielä paljon rakentamisen ja taiteen suhteen. Työ jatkuu. Kivi kiveltä, siveltimenveto siveltimenvedolta.